info@procube.com.tr

Telefon

+90 850 577 88 23

Destek Saatleri

Pazartesi-Cuma 09:00-18:00

Haber

Awesome Image

Protracer ile ‘Asansör Paniği’ne Online Çözüm

Eşi ve çocuğunun asansörde kalması yazılımcı Şenol Korkmaz ve iki ortağına iş fikri oldu.Geliştirdikleri Protracer ile arızayı online olarak hem yetkili servise hem de binadaki sorumluya bildirecek teknolojiyi ürettiler.

Üç girişimci, Türkiye’nin ilk online asansör takip arıza sistemini geliştirdi. Yüzde 100 yerli olan ve içinde birçok ilki barındıran Endüstri 4.0 teknolojisine sahip ürün, GSM hattı üzerinden haberleşmeyi sağlıyor. Kişi asansörde kaldığında sistem anında otomatik olarak arızayı yetkili servise bildirip olay yerine ekip yönlendiriyor. Telefon Etmeye ya da butona basmaya gerek kalmıyor. Girişimcilerin şimdiki hedefinde ise ürünü sesli ve görüntülü olarak desteklemek var.

Girişimci Şenol Korkmaz’ın eşi ve çocuğunun yaklaşık bir saat arıza sebebiyle asansörde kalması, sektörü bambaşka bir boyuta taşıdı. Başkalarının bu korkuyu yaşamamasını isteyen Korkmaz, iki ortağıyla kafa kafaya vererek, asansör takip arıza sistemleri üzerine ürün geliştirmeye başladı. Uzun uğraşlar sonucunda ortaya alanında birçok ilki barındıran Protracer çıktı. Endüstri 4.0 teknolojisinin kullanıldığı Protracer, GSM hattı üzerinden haberleşmeyi sağlıyor. Kişi asansörde kaldığında sistem anında otomatik olarak arızayı yetkili servise bildiriyor. Telefon etmeye ya da butona basmaya gerek kalmıyor. Procube Endüstri 4.0 Teknoloji Sistemleri Genel Müdürü Şenol Korkmaz, satış ve pazarlamasına başladıkları ürünün, bazı asansörlerde telefonun çalışmadığı düşünüldüğü, kişide oluşacak, korku , panik gibi duygu halini minimuma indireceğini söylüyor. Korkmaz, şu bilgileri veriyor :’’Ürünümüz; deprem, yangın, elektrik kesintisi, kapının açılmaması, kat arasında kalması gibi asansörde herhangi bir hata oluştuğunda 10 saniye içinde online olarak teknik servise mesajla iletiliyor. Hatta trafik yoğunluğuna göre rota çiziliyor. Aynı anda binanın asansör sorumlusuna durum rapor edip olay yerine çağırıyor.’’

Sesli ve görüntülü iletişimin alt yapısı da hazır
Patent başvurusunu yaptıkları ürünün Türkiye’de muadilinin olmadığını savunan Korkmaz, araştırmaları neticesinde dünyada da böyle bir uygulamaya rastlamadıklarını anlatıyor. ‘’Asansör sektöründe GSM hattı üzerinden 4.5 G teknolojisiyle online takip yapabilen başka bir sistem yok ‘’ iddiasında bulunan Korkmaz, ‘’Bildiğimiz kadarıyla Çin’de wireless üzerinden network ağıyla yapılıyor. Amerika’da global bir markanın kendi yaptığı asansörleri takip ettiğini biliyoruz. Japonya’da yine global bir marka bu konuyla alakalı çağrı merkezleri kurmuş. Bunları düşündüğümüzde Protracer alanında gelinen son teknolojidir. Benzerlerinden en önemli farkı her türlü asansör modelini tek bir ekranda gösterip online takip imkanı sağlamasıdır.’’ İfadelerini kullanıyor. Öte yandan ürünü geliştirmeye devam ettiklerinin altını çizen Korkma, Şimdiki hedeflerinin, mevcut sistemin şu anda da desteklediği, sesli ve görüntülü iletişim olduğunu vurguluyor. Korkmaz, ‘’Asansör arıza yaptığının da ekran otomatik olarak açılacak ve karşınıza canlı olarak o firmanın yetkilisi çıkacak. Gerekli bilgilendirmeyi yapıp telkinde bulunacak. Hatta asansörde kalan kişinin yakınları ile irtibata geçip durumu haber verecek. Bunları hep endüstri 4.0 ile olacak.’’ Diyor. Korkmaz, Protracer’ın asansörün yanı sıra yürüyen merdivenlerden CNC tezgaha ya da elektrik sayacına kadar birçok yerde kullanım alanı bulunduğuna değiniyor.

Sensörler hayatın her noktasına girecek
Endüstri 4.0 ‘a yönelik değerlendirmelerde bulunan Şenol Korkmaz, önümüzdeki 10 yıl içinde hayatın her noktasında sensörlerin olacağı öngörüsünde bulunuyor. ‘’Gelecek on yıl nesnelerin interneti konuşulacak ancak Türkiye bu teknolojiyle henüz uzak’’ diyen Korkmaz, sözlerine şöyle devam ediyor: ‘’Almanya Endüstri 4.0 ‘a yaklaşık dört yıl önce geçti. Biz Endüstri 4.0 treninin son vagonuna yapıştık. Kimi firmamız bunu yakaladı kimi ise yakalayamadı. Endüstri 4.0 ile ilgili en büyük kaygıyı istihdama etkileri oluşturuyor ancak ben bu fikirde değilim. Çünkü önümüzde ki yıllarda farklı iş alanları açılacaktır. Almanya ‘da yapılan bir araştırmada, Endüstri 4.0 ile birlikte 400 bin kişinin işsiz kalacağı, buna karşılık 16-20 adet arasında yeni meslek grubuyla birlikte 430 bin kişilik yeni istihdam alanlarının oluşacağı ortaya konuldu. Bu yeni meslekler ağırlıklı yazılımla alakalı olacak.’’

İHRACATA YÖNELİK PAZAR ARAŞTIRMASI YAPILIYOR
Korkmaz, ürünü Ankara, İstanbul ve Bursa’da yaklaşık 20 firmada test ettiklerine dikkat çekerek, sistemi satın almak isteyenlerin olduğunu ancak kiralama yöntemiyle ilerlemek istediklerini dile getiriyor. Seri üretime geçmek için hazır olduklarını söyleyen Korkmaz, ‘’Üç ortak olarak iş fikirlerimizi ticarileştirmek amacıyla yola çıktık. Bu yılın Mayıs ayında şirketleştik. Altı kişilik ekiple faaliyet gösteriyoruz. Protracer haricinde yürüyen iki farklı projemiz daha var. Bursa otomotiv sanayinde öncü kentlerden olduğu için önümüzdeki süreçte özellikle bu alana yönelik projeler üretmeyi hedefliyoruz. Şeklinde konuşuyor.

About Author